
- تیم محتوا اَدپتو
- مسیرهای شغلی
اگر با افراد ناراضی از شغل و کسب و کار برخورد داشته باشید، مجموعه احساساتی از نارضایتی، افسردگی و ناراحتی در آنها مشاهده خواهید کرد. انتخاب شغل یکی از مهمترین تصمیماتی است که در زندگی افراد تاثیرات گستردهای دارد. این تصمیم به شکل مستقیم بر روی رضایت شخصی افراد، موقعیت اجتماعی، خانوادگی و سلامت روان اثرگذار است. پس بدیهی است که هرگونه اشتباه در انتخاب شغل میتواند آسیب جدی به فرد، خانواده و اجتماع وارد کند. بسیاری از افرادی که تازه قصد ورود به بازار کار دارند، در انتخاب شغل اشتباهات رایجی میکنند، درحالیکه آگاهی آنها مانع از وقوع چنین انتخابی خواهد شد.
ما در ادپتو قصد داریم به بررسی اشتباهات رایج بپردازیم و نحوه اجتناب از وقوع چنین اشتباهی در مسیر انتخاب شغل را بررسی کنیم. اگر شما هم در حال انتخاب شغل آیندهتان هستید یا دغدغه زیادی در این زمینه احساس میکنیم، تا پایان همراه ما بمانید.
فهرست مطالب
1- انتخاب شغل بدون توجه به شرایط بازار کار
یکی از اشتباهات رایج در انتخاب شغل، توجه به علاقه بدون درنظر گرفتن پارامترهای جانبی است. گرچه علاقه به شغل اهمیت بسیار زیادی دارد، اما تنها معیار مورد نظر نیست! برای انتخاب شغل مناسب باید به پارامترهایی مثل درآمدزایی، امنیت شغلی و میزان انعطاف پذیری با روحیه و شخصیتتان توجه داشته باشید.
همچنین انتخاب شغل برای هرکس در موقعیت جغرافیایی خاص خودش میتواند نتیجه متفاوتی داشته باشد. درنظر گرفتن وضعیت بازار در لوکیشن مدنظرتان کمک زیادی میکند تا بتوانید شغل بهتری داشته باشید. افرادی که بدون توجه به نیاز بازار یا عرضه و تقاضای جایگاههای شغلی اقدام به آماده سازی زمینه شروع به کار در فیلد ناموفقی را انجام میدهند، قطعا شکست و ناکامی زیادی را تجربه خواهند کرد.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
برای کاهش ریسک اشتباه و انتخاب شغل، باید حتما تلاش کنید که ترکیب هوشمندانهای از اشتیاق، درآمد مورد نیاز و آینده شغلی را مدنظر قرار دهید. با درنظر داشتن چنین شرایطی شانس بالاتری دارید که شغلتان را موفقیت آمیز انتخاب کنید. شغلی که امکان رشدتان را فراهم کند و در طیف کارهای مورد علاقهتان باشد و خلاقیتتان را تحریک کند، میتواند یک انتخاب آگاهانه در مسیر زندگیتان باشد. بنابراین باید دیدتان را نسبت به انتخاب شغل گسترش دهید. توجه به جزییات بازار کار، میزان کشش بازارکار برای ورود افراد تازه کار و نیازهای واقعی آن همگی کمک میکند تا شانس انتخاب شغل بهتری را داشته باشید و موفق عمل کنید. یادتان باشد که پیش از انتخاب شغل، باید از خودتان بپرسید، آیا این شغل در حال رشد است یا روند نزولی را طی میکند؟ چه مهارتی برای ورود به آن نیاز دارم؟ رقبای من چه افرادی هستند؟ آیا جایی برای ورود به آن وجود دارد؟

2- عدم توجه به ویژگیهای شخصیتی و خلقی
همه ما زمان زیادی را در محل کارمان هستیم، طبیعی است که اثربخشی بالایی از این محیط داشته باشیم. عدم توجه به ویژگیهای شخصیتی از جمله مهمترین موضوعاتی است که زمینه شکست افراد در شغلشان را رقم میزند. شغلهای نامناسب با تیپ شخصیتی، میتواند زمینه فرسودگی روانی، بی انگیزه شدن و استرس را فراهم کند. مثلا افراد درونگرا اگر در جایگاه شغلی قرار گیرند که ارتباط مستقیمی با مشتری و ارباب رجوع داشته باشند، قطعا دچار تنشهای روانی زیادی خواهند شد و خروجی کارشان اصلا مورد رضایت نیست. بنابراین توجه به ویژگیهای شخصیتی همیشه یک پارامتر مهم در انتخاب است.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
برای اینکه درگیر این مشکل نشوید، لازم است تا حتما پیش از انتخاب شغل تان، از متخصصین این حوزه کمک بگیرید. ادپتو به بهترین شکل ممکن میتواند براساس تستهای روانشناسی مانند MBTI، DISC و تحلیلهای هوشمندانه، بهترین پیشنهاد را مطابق با روحیه شما ارائه کند. با این روند ریسک انتخاب اشتباه به کمترین حد خود میرسد و زمینه برای انتخاب هوشمندانه فراهم خواهد شد.
3- انتخاب شغل بر اساس رقابت و چشم و همچشمی
یک اشتباه رایج در انتخاب شغل بدون آگاهی، معطوف شدن به چشم و هم چشمی است! بسیاری از افراد تنها برای رقابت ناسالم با دوستان و آشنایانشان وارد یک حرفه خاص میشوند. این مشکل در بین دانشجویان پزشکی به شدت قابل ملاحظه است! بسیاری از این استعدادهای برتر، تنها به دلیل برآورده سازی آرزوی خانواده یا مقایسه با فردی در جایگاه مشابه وارد این حوزه شدهاند. قطعا ادامه چنین روندی میتواند منجر به ناکامیهای متعدد، ازدست دادن انگیزه و سرخوردگی شود.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
باید به این موضوع توجه کنید که استعدادهای فردی اشخاص، نوع علایق و اهداف آینده آنها با یکدیگر متفاوت است. بنابراین تحت هیچ شرایطی نباید براساس رقابت ناسالم یا چشم و هم چشمی خودتان را درگیر انتخاب اشتباه نکنید. سعی کنید اهداف شخصی واقع بینانهای برای خودتان درنظر داشته باشید و طبق همان جزییات اقدام کنید.

4- اولویت قرار دادن خانواده بدون توجه به نیاز شخصی
گاهی انتخاب افراد در مسیر شغلی، براساس علایق خانواده صورت میگیرد. شخصی بدون علاقه به دنیای پزشکی یا عدم وجود روحیه مراقبتی وارد دنیای پرستاری میشود به صرف اینکه پدرش در کودکی او را پرستاری مهربان توصیف کرده است! چنین باورهایی هرچند اگر همسو با استعداد و شخصیت افراد باشد، نتیجه جذابی به همراه خواهد داشت؛ اما اولویت قرار دادن آن بدون توجه به پارامترهای دیگر و علایق فردی میتواند آسیب جدی به آینده شغلی افراد وارد کند.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
هرچند احترام به خانواده اهمیت بالایی دارد اما نشان دادن استقلال در انتخاب مسیر شغلی به شکل هوشمندانه ضروری است. شما میتوانید برای اطمینان خانواده از کاهش ریسک انتخاب اشتباه، از متخصصین حوزه کسب و کار کمک بگیرید و همراه تیمی مثل ادپتو استعدادهای واقعیتان را برای حضور در بازار کار کشف کنید. گفت و گو با استناد به نظر متخصصین این حوزه، پذیرش خانوادهها را بیشتر میکند.

5- انتخاب شغل صرفا به دلیل درآمد زیاد
یکی از نیازهای ما برای ساختن آینده بهتر و روشنتر، درآمد مناسب است. قطعا درآمد بالا وسوسهبرانگیز است و میتواند آجرهای یک انتخاب اشتباه را بر روی هم قرار دهد و دیواری سست برای آینده بسازد. اگر انتخاب شغل بدون علاقه و کشف استعداد افراد انجام شود و تنها ملاک انتخاب درآمد مناسب آن باشد، قطعا فرسودگی شدیدی به همراه دارد و زندگی افراد را به سمت نامناسبی میبرد.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
در انتخاب شغل محبوبتان، باید حتما پارامترهای مختلفی را مدنظر قرار دهید. درنظر گرفتن پارامترهای مهم در انتخاب شغل که بسیاری از آنها در بالا اشاره شد، کمک زیادی میکند تا بتوانید نتایج خوبی را مشاهده و از بروز اشتباه جلوگیری کنید.

6- انتخاب شغل بدون هدف
بسیاری از افراد برای پیدا کردن شغلشان هیچ چشمانداز و هدف مشخصی ندارند. چنین رفتار اشتباهی در انتخاب کار، نتایج ناامید کنندهای به همراه دارد. در چنین شرایطی قطعا افراد از مسیر شغلی که استعداد دارند، دور میمانند و حسی از ناراحتی، نگرانی و اضطراب در درونشان ته نشین میشود.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
برای پیشگیری از وقوع چنین انتخاب اشتباهی در شغل آینده افراد، باید حتما یک هدف گذاری مشخص انجام شود. شاید برای بعضی افراد این هدف چندان نمودی نداشته باشد؛ در این شرایط متخصصین حوزه کسب و کار و منتورها میتوانند با شناخت و تحلیل دقیق وضعیت افراد، در تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت اقدام کنند.

7- انتخاب عجولانه
بسیاری از افراد تحت تاثیر احساساتی مثل اضطراب، ترس عقب ماندن از همسن و سالان یا افزایش نرخ بیکاری، تن به انتخاب شغلهایی می دهند که علاقهمندی خاصی به آن ندارند. در این شرایط فشار روحی زیادی را تجربه میکنند و مشکلاتشان در فضای شغلی بیشتر و بیشتر خواهد شد.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
برای اینکه درگیر چنین انتخاب اشتباهی نشوید، کافی است صبورانه شرایط را بررسی کنید. درنظر گرفتن ذوق و علاقه شخصیتان در کنار استعداد و مهارت کمک میکند تا سمت و سوی مناسبی برای شغل تان تعیین کنید. درنظر گرفتن بازار کار و میزان درآمد هر شغل کمک زیادی میکند تا بتوانید بدون اشتباه انتخاب کنید.
8- عدم توجه به مهارتهای نرم (Soft Skills)
بخش عمدهای از عملکرد نیروی انسانی در هر کسب و کاری، وابسته به مهارتهای نرمی است پیش از ورود به کار آموختهاند. بسیاری از افراد تصور میکنند که یادگیری مهارتهای فنی تنها نیاز برای ورود به برخی کسب و کارها است. اما واقعیت ماجرا کمی متفاوت است! درواقع شما برای ورود موفق به یک شغل، نیازمند کسب آموزش Soft Skills و Hard Skills هستند. این مهارتها ارتباطات افراد در محیط کار را مشخص میکنند. توانایی ارتباط موثر، کار گروهی، حل مسئله و مدیریت زمان از جمله مهمترین پارامترهایی است که کمک میکند تا موتور محرک یک مجموعه حرکت کند.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
برای اینکه اشتباهات اینچنینی در انتخاب شغل رخ ندهد، باید در کنار مهارتهای فنی و تخصصی، زمان کافی جهت توسعه فردی و مهارتهای نرم اختصاص دهید. به این ترتیب میتوانید با خیال آسوده خودتان را جهت ورود به یک عرضه تخصصی آماده کنید.

9- عدم شناخت شغلهای قابل دسترس
شاید جالب باشد که بدانید، بسیاری از کارجویان دامنه دیدشان به دنیای کسب و کار، تنها محدود به شغلهایی است که در مورد آن شنیدهاند! در حالیکه بسیاری از مشاغل در سایه شغلهای معروف وجود دارند و حتی گاهی درآمد بالایی برای افراد فراهم میکنند. در این شرایط قطعا شانس کشف یک کسب و کار تازه از کارجویان گرفته میشود.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
برای این که درگیر انتخابهای اشتباه اینچنینی نشوید، لازم است تا اطلاعاتتان را به روز رسانی کنید. کسب اطلاعات از منابع شغلی متنوع و حضور در مجموعههای تخصصی کاریابی و استعداد یابی برای ورود به بازار کار (مثل ادپتو) کمک زیادی میکند تا بتوانید شغل های جدیدی را بشناسید. گاهی حضور در شبکههای اجتماعی مثل لینکدین میتواند از طریق شبکه سازی، زمینه ورود به یک کسب و کار جدید را فراهم کند.
10- انتخاب شغل بدون بررسی محیط کار
بسیاری از افراد که در حال گذراندن دورههای تخصصی جهت ورود به شغلی خاص هستند، اصلا از جو و شرایط محیط کار آن اطلاعات واقعی ندارند! در واقع محیط کار نقش تعیین کنندهای بر آینده شغلی افراد و روحیه آنها دارد. عدم آگاهی از شرایط و حال و هوای محیط کار موجب میشود تا آسیبهای جدی به افراد وارد شود. هماهنگ نبودن روحیه کارجو با حال و هوای محیط کار زمینه کاهش خلاقیت، میل و علاقه به کار را فراهم میکند.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
سعی کنید با افرادی که در محیط کار مدنظر و جایگاههای شغلی مورد هدفتان کار میکنند، صحبت کنید. پرسیدن نظر این افراد در شبکههای اجتماعی یا ملاقات حضوری، کمک میکند تا دیدتان از وضعیت آن محیط بازتر شود. بررسی میزان رضایت شغلی افراد از محیط کارشان به شدت میتواند تعیین کننده تطابق آن با روحیه آنها باشد.

11- عدم توجه به تعادل بین کار و زندگی
یک اشتباه جدی که میتواند زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد، عدم توجه به تعادل بین کار و زندگی است. زمانی که کار افراد آنقدر پر دغدغه باشد که زندگی عادیشان را تحت تاثیر قرار دهد و زمان مفید استراحت، آرامش و تفریح یا رسیدگی به خانواده را بگیرد، قطعا عواقب ناخوشایندی به همراه دارد. در چنین شرایطی افراد افسردگی، نگرانی، اضطراب و فرسودگی روانی را تجربه میکنند.
راهکار اجتناب از بروز این مشکل
برای پیشگیری از وقوع چنین مشکلی، کافی است سبک زندگیتان را بررسی کنید و متناسب با علاقه شخصی و شرایط زندگیتان وارد حوزه کاری مشخصی شوید. درنظر داشتن حد و مرز کار کردن در یک محیط و اولویت دادن آرامش و امنیت روانی کمک زیادی میکند تا بتوانید تعادل درستی بین کار و زندگیتان ایجاد کنید.

جمع بندی
اگر هنوز نمیدانید چطور باید شغل آیندهتان را انتخاب کنید، کافی است هوشمندانهتر به آن فکر کنید. مشاوره شغلی به شدت میتواند شما را در این مسیر همراهی کند. ادپتو به بهترین شکل ممکن با استفاده از تستهای روانشناسی مرتبط با انتخاب شغل و درنظر گرفتن تخصص و تجربیات شما، میتواند مسیر شغلی خوبی را توصیه کند. همراهی در این مسیر کمک زیادی میکند تا رشد کنید و به شغل موردعلاقه خودتان دست پیدا کنید.
با درنظر گرفتن اهمیت انتخاب شغل در آینده و زندگی شخصی و اجتماعی افراد، قطعا صرف زمان و هزینه برای انتخاب درست ضروری است. هرگونه اشتباه در این مسیر میتواند سالها زمان، انرژی و فرصتتان را ازبین ببرد. به همین دلیل لازم است تا شناخت دقیقی از خودتان، سبک زندگیتان، استعدادها و تخصصهای فردیتان داشته باشید و همراه یک متخصص وارد این حوزه شوید.
تجربه شما از خطاهایی که زمان انتخاب شغل داشتهاید چیست؟ تجربه خودتان یا اطرافیانتان را برای ما بنویسید.