مهارت های مهم تر از مدرک تحصیلی برای کارفرماها

شاید در گذشته اولویت بسیاری از افراد، دریافت مدرک تحصیلی به جای گذراندن دوره‌های تخصصی خارج از فضای آکادمیک بود. اما در سال‌های اخیر، تحولات بسیاری در دنیای کسب و کار ایجاد شده است و فضا را به شدت دچار تغییر کرده! مهارت اولویت بالاتری نسبت به مدرک تحصیلی پیدا کرده است. به همین دلیل این روزها سراسر دنیا اولویت قرار دادن مدرک تحصیلی نسبت به مهارت‌های تخصصی را منسوخ می‌دانند و رویکردی مهارت محور در سراسر جهان جاری شده است. پژوهش‌های متعددی در این زمینه وجود دارد که این ادعا را ثابت می‌کند. در همین راستا مهارت‌هایی وجود دارد که برای کارفرما ضروری‌تر از مدرک تحصیلی است و آگاهی از آن کمک می‌کند تا رشدتان در دنیای کسب و کار تضمین شود. بنابراین در ادپتو به فکر ارائه جدیدترین یافته‌های این حوزه افتاده‌ایم تا شما را از جزییات آن آگاه کنیم.

اگر برای شما هم جالب است که بدانید چگونه مهارت مهم‌تر از مدرک تحصیلی است و چه مهارت‌هایی در دنیای کسب و کار برای کارفرما ارزشمند و مهم هستند، همراه ما بمانید.

فهرست مطالب

مدرک تحصیلی یا مهارت و تخصص؟ مسئله این است

قبل از هرچیز لازم است که بررسی‌های تخصصی در حوزه مقایسه دو تفکر مهم انجام دهیم. مدرک تحصیلی بهتر است یا مهارت؟

در پاسخ به این سوال نمی‌توان مدرک تحصیلی را صد در صد بی اهمیت دانست، به هر حال تحصیلات آکادمیک در سراسر جهان اهمیت و ارزش ویژه‌ای دارد. اما تحصیلات بدون مهارت و تخصص در دنیای امروز ما هیچ ارزشی ندارد! پس اگر به فکر پیشرفت در کسب و کارتان هستید، اصلا مدرک تحصیلی را ملاک رشد و تخصص‌تان ندانید. طبق جدیدترین مقالات منتشر شده در LinkedIn، BCG، McKinsey و Harvard Business Review  می‌توان به خوبی مشاهده کرد که دنیای کسب و کار امروز ما، تخصص و مهارت را برای افراد یک اولویت می‌داند؛ تاحدی که نبود مدرک تحصیلی را چندان موضوع مهمی نشان نمی‌دهد.  هرچند برای چندین و چند سال، مدرک دانشگاهی نمادی از اعتبار و آمادگی افراد برای ورود به بازار کار، مدیریت کسب و کارها و تسلط به آن محسوب می‌شد؛  اما امروزه شرایط کاملا متفاوت است. حتی شرکت‌های برند و بزرگی مثل  گوگل، آی بی ام،  آمازون  و تسلا، شرط دارا بودن مدرک تحصیلی را برای بسیاری از جایگاه‌های شغلی برداشته‌اند. چنین کاری به وضوح نشان دهنده اهمیت تخصص و تجربه در استخدام است.

علت اولویت نبودن مدرک تحصیلی در استخدام

شاید برای‌تان سوال باشد که منشا این تغییر نگرش چیست؟ چه چیزی مدرک تحصیلی را تا این اندازه از اولویت خارج کرده است؟ چرا مثل گذشته نمی‌توان با دریافت مدرک تحصیلی از دانشگاه معتبر، وارد بازار کار تخصی شد؟  در واقع پاسخ این سوالات به مجموعه‌ای از شرایط باز می‌گردد.  ناهماهنگ بودن نظام آموزشی در سراسر دنیا و عدم وجود ساختار یکپارچه موجب شده است تا بسیاری از فضاهای تخصصی، اولویت مدرک دانشگاهی را کاهش دهند. چرا که مفاد آموزشی در هر حوزه‌ای متفاوت است و نمی‌توان یک وضعیت تجربه محور از آموزش دانشگاهی ایجاد کرد. بسیاری از دانشجویان در حوزه‌های مختلف، پروژه‌های واقعی را تجربه نمی‌کنند و تنها به یادگیری تئوری هر حوزه می‌پردازند. پس اصلی‌ترین علت خارج کردن مدرک تحصیلی از اولویت استخدام، اهمیت کسب مهارت و تجربه در دنیای واقعی کسب و کار است.

مهارت‌های کلیدی و مهم برای کارفرماها

تا اینجا متوجه اهمیت وجود مهارت شغلی نسبت به مدرک شدیم، اما لازم است بدانید چه مهارت‌هایی می‌تواند یک فرد موفق، باتجربه، منعطف و متخصص تربیت کند. وجود برخی مهارت‌ها کمک زیادی می‌کند تا کارفرما انگیزه بیشتری درانتخاب کارجو داشته باشد. این مهارت‌ها بسیار گسترده‌تر از یک تخصص ساده آکادمیک است. به همین دلیل برای موفقیت در دنیای کسب و کار و استخدام در فضاهای کاری برند، لازم است تا از جزییات آن آگاه باشید.

1. کسب مهارت‌های نرم برای کارفرما  (Soft Skills)

وجود برخی مهارت‌ها برای کارجویان ضروری است و کمک می‌کند تا امکان موفقیت در دنیای کسب و کار بیشتر باشد. مهارت‌هایی مثل تفکر انتقادی، ارتباط موثر انسانی، توانایی حل مسئله، مهارت مدیریت زمان، وجود روحیه همکاری تیمی و سازگاری با تغییرات از مهم‌ترین شاخصه‌هایی است که می‌تواند برای یک فرد متخصص، رشد ایجاد کند. چنین مهارت‌هایی باتوجه به نظرسنجی‌های انجام شده بین مدیران باتجربه و متخصصین دنیای کسب و کار به دست آمده است. شما به راحتی می‌توانید با شرکت در کلاس‌های تخصصی در هرکدام از این حوزه‌ها، مهارت لازم را کسب کنید و خودتان را برای بودن در جایگاه یک فرد متخصص در کسب و کارهای  مدرن و امروزی آماده کنید. یادتان باشد که این روزها حتی ملاک مدیریت کسب و کارها نیز تغییر کرده و سوار شدن بر موج تغییرات مهم‌ترین ویژگی یک کارفرمای موفق است.

2. کسب مهارت‌های فنی و دیجیتال  (Hard Skills)

برای این که یک متخصص حرفه‌ای باشید و انتخاب‌تان برای کارفرماها تبدیل به اولویت شود، باید حتما علاوه‌بر مهارت های نرم، نسبت به کسب مهارت در مهارت های سخت (hard sklils) با انگیزه اقدام کنید. اگر کسب و کارتان در دنیای فنی و دیجیتال امروزی است، حتما تلاش کنید تا عملکردتان در حوزه فنی ارتقا پیدا کند. مهارت‌های مشخصی مثل تحلیل داده‌ها، کد نویسی به زبان‌های مختلف، مدیریت پروژه، طراحی تجربه کاربری (UX) و رابط کاربری (UI) و مهارت در استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی، همگی از مهم ترین مهارت‌های تخصصی است که به آن نیاز دارید. طبق پژوهش‌های انجام شده در نشریه کسب و کار هاروارد، می‌توان به روشنی مشاهده کرد، افرادی که دارای گواهی‌نامه‌های تخصصی مثل Microsoft AI-900، Google Data Analytics  و AWS Cloud Practitionerهستند، بسیار بیشتر از  افرادی که تنها مدرک تحصیلی در این حوزه‌ها دارند، موفق عمل می‌کنند. بنابراین طبیعی است که مهارت اولویت بالاتری نسبت به مدرک داشته باشد.

3.  یادگیری مستمر و به روز رسانی اطلاعات

یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی که برای کارفرمایان در قرن حاضر اهمیت دارد، تداوم یادگیری است. در واقع دوره‌ای که تحصیلات آکادمیک می‌توانست به مدت 20 الی 30 سال فرد را در تخصص خاصی قرار دهد، گذشته است. در حال حاضر باید یادگیری مداوم در اولویت کارفرما قرار گیرد. این قاعده کلی حتی برای کارجوها و متخصصین در هر حوزه‌ای صدق می‌کند. سرعت رشد تکنولوژی و پیشرفت فناوری تاحدی بالا است که باید حتما به شکل جدی در تلاش باشید تا بر موج تغییرات سوار شوید. به روز رسانی اطلاعات و کسب دانش در حوزه‌های تخصصی کمک می‌کند تا کارفرما بسیار توانا‌تر به کار خود ادامه دهد. این موارد حتی از مدرک تحصیلی آکادمیک کارفرما، اهمیت بالاتری دارد.

چرا مهارت نسبت به مدرک تحصیلی برای کارفرما اولویت دارد؟

  • تناسب با نیاز شغلی: مدرک دانشگاهی به طور کلی می‌تواند طیفی از اطلاعات را در اختیار دانشجو قرار دهد، در حالی‌که دوره‌های تخصصی دقیقا براساس نیاز دنیای کسب و کار ارائه می‌شوند. تجربه حضور در دنیای کسب و کار و کسب مهارت‌های لازم می‌تواند ضرورت وجود مدرک دانشگاهی را کمرنگ کند.
  • سهولت در استخدام: یکی دیگر از مزایایی که اولویت دانستن مهارت نسبت به مدرک تحصیلی ایجاد می‌کند، سهولت در استخدام است. زمانی که سازمان‌های مختلف نیازمند استخدام نیروی متخصص هستند، امکان استخدام براساس نیازشان وجود دارد. در این پروسه دقیقا فردی را انتخاب می‌کنند که با نیازهای مجموعه منطبق است.
  • دسترسی به نیروی کار متنوع: شاید جالب باشد که بدانید بسیاری از افراد بااستعداد به دلایل مالی یا اجتماعی امکان کسب مدرک دانشگاهی نداشته‌اند. خوشبختانه با تغییر در دنیای کسب و کار، این افراد که مهارت‌های تخصصی کسب کرده‌اند؛ به راحتی می‌توانند وارد بازار کار شوند و طیف متنوعی از مهارت‌ها را ارائه کنند.
  • افزایش وفاداری کارکنان: مطالعات انجام شده گویای یک واقعیت جالب است، زمانی که افراد براساس شایستگی و مهارت‌های واقعی‌شان سنجیده می‌شوند و در یک فضای کاری استخدام می‌شوند، رضایت شغلی و وفاداری‌شان نسبت به مجموعه بالاتر است. این مقایسه با افرادی که تنها ملاک انتخاب شدن‌شان مدرک تحصیلی بوده است، نشان می‌دهد که اولویت قرار دادن مهارت توسط کارفرماها تا چه اندازه امکان رشد را پر رنگ کرده است.

مهارت افراد چگونه سنجیده می‌شود؟

باتوجه به این‌که مهارت افراد نسبت به مدرک تحصیلی آن‌ها اولویت پیدا کرده است، چطور می‌توان این مهارت را سنجید و ارزیابی کرد؟ درواقع با حذف مدرک تحصیلی به‌عنوان شرط اولیه برای ورود به دنیای کسب و کار، شرکت‌ها و سازمان‌ها از روش‌های دیگری برای ارزیابی توانمندی‌های فرد استفاده می‌کنند. برای این کار آزمون‌های مهارتی آنلاین گزینه مناسبی است. در بسیاری از  شرکت‌های تخصصی، آزمون مهارت فنی و تحلیلی برای کارجوها درنظر گرفته می‌شود که رتبه فرد در آن می‌تواند تعیین کننده باشد. روش بعدی برای سنجش مهارت افراد، مشاهده نمونه کارهایی است که انجام داده‌اند. در اکثر جایگاه‌های شغلی می‌توان نمونه کار را بررسی کرد و میزان تخصص و تجربه فرد را در موفقیت آن سنجید. یک اقدام ساده‌تر برای بررسی مهارت افراد کارجو، مصاحبه شغلی است. این مصاحبه‌ چیزی فراتر از گفتگوی ساده‌ای است که تنها به بررسی مشخصات افراد می‌پردازد. در این مصاحبه معمولا بررسی‌های روانشناسانه و تخصصی انجام می‌شود. طبق مهارت مدنظر و جایگاه شغلی، توانایی حل مسئله فرد مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و چالش‌های ساده ای طراحی می‌شود تا نتیجه نهایی را تعیین کند. گاهی نیز مشاهده گواهی‌ نامه‌های حرفه‌ای و بین‌المللی که قابلیت استعلام داشته باشند، کمک زیادی می‌کند تا فرد در پروسه استخدام ارزیابی شود. مدارکی که از سوی شرکت‌های بزرگ فناوری یا مؤسسات آموزشی معتبر صادر می‌شوند، تأیید کننده تخصص و مهارت فرد در همان حوزه است. برای بعضی جایگاه‌های شغلی می‌توان با استفاده از تاییدیه‌های دریافت شده از کارفرماهای قبلی، استعلام توصیه نامه‌ها و موارد این‌چنینی، نیروی متخصص را انتخاب کرد.

جمع بندی

دنیای کسب و کار امروز ما، فضایی متفاوت از گذشته نشان داده است. جهان امروز به‌سمت استخدام نیرو‌های متخصص براساس شایستگی و مهارت‌شان پیش می‌رود. این امر نشان دهنده توجه به توانایی و تخصص آن‌ها در فضای کسب و کار است. در واقع دوره استخدام براساس مدرک تحصیلی و محروم کردن طیف گسترده‌ای از افراد برای نشان دادن مهارت‌شان گذشته است. شما به راحتی می‌توانید با آگاهی از مهارت‌های مهم در دنیای کسب و کار، رشد و پیشرفت کاری‌تان را تضمین کنید و مثل یک متخصص واقعی وارد این عرصه شوید.

 

 

تجربه شما از حضور در دنیای کسب و کار بدون مدرک تحصیلی چیست؟ نظرتان را برای ما بنویسید.

پیمایش به بالا